Там,където свършва тази малка вселена,започва истинската религия.Там свършват дребните радости и скърби,свършва знанието за нещата и започва релността.Докато не се откажем от жаждата за живот,от силната привързаност към това наше преходно обусловено съществуване,нямаме никакъв шанс да хвърлим дори и бегъл поглед към безкрайната свобода отвъд.Очевидно е тогава,че единственият начин за постигане на тази свобода,която е цел на най-възвишените стремежи на човечеството,е да се откажем от този дребен живот,от тази дребна вселена,от тази земя,от рая,от тялото и ума,да се откажем от всичко,което е ограничено и обусловено.Ако се откажем от привързаността си към малката вселена на сетивата и ума,веднага ще станем свободни.Единственият начин да се отървем от оковите е да преминем отвъд ограниченията на закона,да преминем отвъд причинността.

"Карма Йога",Свами Вивекананда

Популярни публикации

Популярни публикации

Популярни публикации

петък, 9 април 2010 г.

Джеймс Патерсън и Лиза Марклунд - Американско-шведският тандем предлага не какво да е,а глобалният трилър:роман на тема серийни убийства !

Поделени убийства - двоен тираж !

В тандем към супер-трилъра
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: В тандем към супер-трилъра

Двамата са на път да покорят световния книжен пазар: Джеймс Патерсън и Лиза Марклунд. Американско-шведският тандем предлага не какво да е, а глобалният трилър: роман на тема серийни убийства по образец... на изкуството.

Когато е в истински подем, Джеймс Патерсън се чувства като албатрос. Разперва широко ръце, сякаш иска да обхване целия свят – жест, който подчертава, че Патерсън мисли глобално. Глобално, това означава милиони потенциални купувачи на книги. Джим, както го наричат приятелите му, сега е на път да покори Скандинавия. Не толкова защото скандинавският е сред най-важните книжни пазари в света, по-скоро защото агентката на Патерсън е забелязала, че има цял куп скандинавски автори на кримки, които правят добър износ. Значи, има място и за внос.

Ето защо Джеймс Патерсън е отседнал в стокхолмския “Гранд хотел” и флиртува пред камерите с Лиза Марклунд. Новата идеална двойка в световния жанр на трилъра прави реклама за съвместния роман „Postcard Killers“. След 11 книги за 11 години Лиза Марклунд не се е поколебала нито за миг и е приела офертата за тандем с американския колега. У дома си, в Швеция, в Германия, пък и в цяла Европа тя отдавна има успех. На американския пазар още не се е наложила. Значи, има място за пробив.

Пардон, парите...

Патерсън и Марклунд не говорят разбира се за пазари и реклама. Целта на общия им проект, казват те, е да изпробват нещо ново. Парите изобщо не са от значение: Пардон, но пари имам достатъчно, ако трябва да се изразя предпазливо, заявява Патерсън. Вярно е, не много отдавна той влезе в лигата на милиардерите. Числи се, подобно на Дж. К. Роулинг, Дан Браун и Щефани Майер, към авторите с глобално главозамайващи тиражи. Книгите му са се продали досега в 130 милиона екземпляра в света – при средно седем нови издания годишно.

Първообраз на трилъра: ''Психо''Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Първообраз на трилъра: ''Психо''

Марката Джеймс Патерсън си знае цената. В Стокхолм американецът не оставя и следа от съмнение кой тук е суперсилата. Но след като не става дума за нови пазари, за какво тогава става дума? Патерсън е свикнал с това, че наред с милионното одобрение, определени културни кръгове не го харесват. Последните просто не можели да приемат, че той мисли различно. Лиза и аз, ние също мислим по различен начин, но се приемаме един друг. Искаме да растем, да научим повече, да продължим да се развиваме.

Двамата окачествяват себе си като привързани към семейството работохолици. Патерсън представя типа на безгрижния късен капиталист, Марклунд се вълнува от класовата борба и женското движение. Американецът има навика да разпределя работата на повечко гърбове – с екип от петима съавтори, чиито имена не се споменават в книгите, той нахвърля сюжета. Действието е на власт, психологията - вечният губещ, използването на епитети – сведено до абсолютния минимум. Романите се купуват като топъл хляб – както при всички маркови продукти, купувачите не се замислят. Щом марката е “Патерсън”, значи е истински Патерсън, безразлично в какъв жанр. А почти няма жанр, който майсторът да не е изпробвал, макар разбира се, основният и най-важният да е трилърът.

Запазена марка: ПатерсънBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Запазена марка: Патерсън

Американска емоция, скандинавски реализъм

Работата на четири ръце през океана изобщо не представлявала технически проблем, казва Патерсън, макар самият той да пишел с молив. Единствено секретарката разчитала почерка му: Искам написаното да може да се изтрива с гума. Лиза Марклунд разказва, че ръкописът бил наполовина на английски, наполовина на шведски: Изглеждаше доста странно, добавя тя. Да работи с успешен европейски автор му допаднало, споделя Патерсън: Комбинирахме емоционалния американски трилър с повече или по-малко литературния, реалистичен скандинавски трилър. Старият и Новият свят в уютна спойка от фикция и реалност.

Шведското издание на “Postcard Killers“ струва, между другото, 30 евро – за кримка от 384 страници. Целта са масовите продажби. Лиза Макрлунд не крие това, също както не крие недоволството си от твърдите цени на книгите в Германия: Книгите трябва да могат да се купуват навсякъде. Малките книжарници изобщо не ме вълнуват. И да изчезнат, кой го е грижа? Не е вярно, че бестселърите се продават за сметка на добрата литература. Точно обратното, ако нямаше бестселъри, никой нямаше да влиза в книжарниците.

Покоряване на книжния пазарBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Покоряване на книжния пазар

Колегата Патерсън е по-отстъпчив. Поне откакто е открил склонността си да поощрява четенето. Към самото откритие бил подтикнат от собствения си син – майсторът видял доста зор, докато го приучи да чете. За една страна е от жизнено важно значение хората да четат, смята Патерсън. Точно затова трябва да им се помогне да се отърсят от страха към книгата. Не влизам в магазин за строителни материали и инструменти, защото си нямам понятие от гвоздеи и гайки и се чувствам като пълен идиот. Така е и с хората, които се страхуват от книжарниците, защото им се струва, че нищо не разбират от книга и биха задавали само глупави въпроси.

Убийства по образци

В романа „Postcard Killers“ става дума за серийните убийства на двама американци, брат и сестра, които аранжират жертвите си по образец на известни картини. С помощта на един следовател от Бронкс, който иска да отмъсти за убитата си дъщеря, и на една упорита шведска журналистка престъпниците в крайна сметка са разкрити. Романът функционира като по мед и масло с Патерсъновия метод на интригуващите поанти и кратките глави, обилно наситени с любов и локален колорит. Голямо старание вложили в характерите, признава тандемът Марклунд/Патерсън. Искали да покажат двойката убийци като чудесни, прелъстителни млади хора, които се интересуват всъщност не от самото убийство, а от красотата и изкуството; за тях убийствата са просто средство да си набавят пари, с които да си купят мечтаната кола.

Лиза МарклундBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Лиза Марклунд

Стигаме, с други думи, до Бони и Клайд или до подраздела: критика на обществото. Днес, казва Патерсън, има много такива хора, те се интересуват само от своето Аз и не ги е грижа за обществото, законите, институциите. В Швеция не е по-различно, добавя Марклунд. Според шведите проблемът на останалия свят е в това, че той не е Швеция. Мислим си, че ние сме върхът на всичко.

Разминава ли се реалното състояние на шведското общество с картината, която стотици трилъри ден след ден и от години рисуват за него – във вид на коктейл от преследвания, разкрития, критика на полицията, медиите, десния радикализъм, издевателствата върху жени, насилието? Лиза Марклунд се замисля за миг, после казва: Погледнете само през прозореца: черна нощ, студено. Това се отразява на духа на хората. Джеймс Патерсън не е тъй сантиментален: Швеция е марка. Читателите знаят какво получават. И го харесват.дв

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Net Jazz Radio Bg Times

Net Jazz Radio Bg Times
Online from USA - 24 / 7