Там,където свършва тази малка вселена,започва истинската религия.Там свършват дребните радости и скърби,свършва знанието за нещата и започва релността.Докато не се откажем от жаждата за живот,от силната привързаност към това наше преходно обусловено съществуване,нямаме никакъв шанс да хвърлим дори и бегъл поглед към безкрайната свобода отвъд.Очевидно е тогава,че единственият начин за постигане на тази свобода,която е цел на най-възвишените стремежи на човечеството,е да се откажем от този дребен живот,от тази дребна вселена,от тази земя,от рая,от тялото и ума,да се откажем от всичко,което е ограничено и обусловено.Ако се откажем от привързаността си към малката вселена на сетивата и ума,веднага ще станем свободни.Единственият начин да се отървем от оковите е да преминем отвъд ограниченията на закона,да преминем отвъд причинността.

"Карма Йога",Свами Вивекананда

Популярни публикации

Популярни публикации

Популярни публикации

събота, 5 декември 2009 г.

"Сговор на глупци" - Джин Кенеди Тул !

Сговор на глупци

Автор: Тул, Джон Кенеди

твърди корици, с обложка, много добро състояние

431 стр.
Превод Вениамин Младенов

изд. "Народна култура", София, 1989 г.

Джин Кенеди Тул ("Сговор на глупци"- единствената му книга) се самоубива след написването й, едва 31-годишен. Съсипаната от скръб майка тръгва да предлага ръкописа, който дори не е написан на машина, докато най-накрая едно издателство го приема и после романът става бестселър до ден-днешен. Джон Кенеди Тул се самоубива през 1969 година, откриват го като гений през 80-тте. Получава Пулицър посмътрно. Невероятно е как еднин толкова нещастен чвек е написал книга, която ви кара да се смеете със сълзи.

Майка му успява да намери още един ръкопис, писан когато е едва 15-годишен. Годината преди да се самоубие Тул изчезва и за близки, и за приятели, показвайка наченки на параноя, вероятно тогава е унищожил всичко, което е бил написал след "Сговор на глупци"-един истински шедьовър ! Жалко e, че въпреки голямата си привързаност към сина, майката не е успяла да го опази.

bez_vazelin.net / Бг таймс

>>>

Джон Кенеди Туул- Сговор на глупци

user posted image

Припомних си дискусията от един друг форум, за да препоръчам една изключително интересна книга.
"Сговор на глупци"- е единствената му книга, тъй като авторът се самоубива след написването й, едва 31-годишен. Майка му предлага ръкописа, който дори не е написан на машина, докато най-накрая едно издателство го приема и после романът става бестселър до ден-днешен. Джон Кенеди Тул се самоубива през 1969 година, откриват го като гений през 80-тте. Получава Пулицър посмътрно.
"Сговор на глупци" за пънкарите е като Библията за ревностния християнин. Романът излиза през 1989 г, 11 год след смъртта на автора, благодарение на усилията на писателя Уокър Пърси. Обявена е за един от култовите романи на XX век. Авторът прави дисекция на американското общество от края на 50-те - началото от 60-те години. Главният герой е свърх странен, малко напомня Карлсон, който живее на покрива, малко напомня Ницше, който презира "човека" (ежедневния еснаф, казано другояче), малко напомня нещо, което сте чели досега.
Заглавието е взето от една епиграма на Джонатан Суифт: "Когато на света се появи истински гений, ще го познаете по това, че всички глупаци влизат в сговор срещу него".
Историята се развива в Ню Орлийнз в началото на 60-те. Главният герой е Игнациус Дж. Райли, интелигентен лентяй, който на 30 год продължава да живее с майка си. Тъй като обстоятелствата го принуждават да започне работа, той тръгва на поход за нея, през който попада в множество ситуации с колоритните обитатели на френския квартал. Игнациус наподобява съвременен Дон Кихот- ексцентричен, изобретателен идеалист, чието въображение граничи с лъжата. Той презира модерността, особено поп културата. Това се превръща в обсебеност, което предизвиква всевъзможни гротескни ситуации.

Романът, като всяко гениаллно произведение, не може да бъде приет еднозначни. Някои биха се смяли през сълзи, други биха го определили като скучен и муден, трети биха го приели за еталон на поведение. Аз лично трудно го приех. Започвах го 3 пъти, докато накрая го прочетох.
Това е книга, за която трябва определено да си пораснал- и възрастово, и литературно.

sh_tyrkel.eu / Бг Таймс

1 коментар:

  1. Зависи къде сте работил/а и с какви хора сте се сблъсквал/а. На мен и досега ми е любима книга. Поздрави.

    ОтговорИзтриване

Net Jazz Radio Bg Times

Net Jazz Radio Bg Times
Online from USA - 24 / 7