Там,където свършва тази малка вселена,започва истинската религия.Там свършват дребните радости и скърби,свършва знанието за нещата и започва релността.Докато не се откажем от жаждата за живот,от силната привързаност към това наше преходно обусловено съществуване,нямаме никакъв шанс да хвърлим дори и бегъл поглед към безкрайната свобода отвъд.Очевидно е тогава,че единственият начин за постигане на тази свобода,която е цел на най-възвишените стремежи на човечеството,е да се откажем от този дребен живот,от тази дребна вселена,от тази земя,от рая,от тялото и ума,да се откажем от всичко,което е ограничено и обусловено.Ако се откажем от привързаността си към малката вселена на сетивата и ума,веднага ще станем свободни.Единственият начин да се отървем от оковите е да преминем отвъд ограниченията на закона,да преминем отвъд причинността.

"Карма Йога",Свами Вивекананда

Популярни публикации

Популярни публикации

Популярни публикации

петък, 8 октомври 2010 г.

Марио Варгас Льоса с Нобелова награда за литература за 2010 г.

Марио Варгас Льоса с Нобелова награда за литература

Марио Варгас Льоса

Марио Варгас Льоса

Нобеловата награда за литература отнася тази година Марио Варгас Льоса, съобщи Кралската шведска академия. 74-годишният перуански писател се смята за един от водещите латиноамерикански романисти, публицисти и есеисти.

Най-авторитетното литературно отличие се присъжда на Марио Варгас Льоса заради впечатляващата "картография на структурите на властта и запомнящите се образи на съпротивата, бунта и поражението на индивида", както се сочи в мотивировката на Нобеловия комитет.

Сред най-известните произведения на Варгас Льоса са: "Раят е другаде", "Смърт в Андите" и "Празникът на козела". През 1996 г. той е отличен с Наградата за мир на Борсовия съюз на германските книгоразпространители. Последният носител на Нобеловата награда за литература от латиноамериканска страна беше през 1982 г. Габриел Гарсия Маркес. Миналата година престижното отличие отнесе германската писателка от румънски произход Херта Мюлер.

Писателят-номад

Льоса прекарва голяма част от живота си в Европа

Льоса прекарва голяма част от живота си в Европа

Варгас Льоса бил "силно развълнуван и във възторг" от присъждането на наградата, каза председателят на Нобеловия комитет Петер Енглунд. Понастоящем писателят живее в Ню Йорк, където преподава в университета Принстън.

Марио Варгас Льоса е роден през 1936 г. в Арекипа в семейство от средната класа. Много години от живота си известният перуанец прекарва в Европа и Северна Америка. Точно по тази причина често го определят като "европейски" мислещ писател. Но в сърцето си, с цялата си душа той е латиноамериканец, който се чувства у дома си и в Европа, казва самият Льоса.

Писателят, който окачествява себе си като "либерален", страстно се меси и в политиката. Демокрацията в Латинска Америка е застрашена, предупреждава той. Ляво ориентирани популистки лидери като венецуелския президент Уго Чавес той упреква, че се стремят към "комунизъм като в Куба".

Въпреки номадския му живот - според собственото му признание Варгас Льоса е живял в над 40 различни жилища - само три от романите му отварят дума за перуанската му родина: "Войната в края на света", "Празникът на козела" и "Раят е другаде". Действието на излезлия му през 2006 г. роман "Лудориите на лошото момиче" се разиграва отчасти в Перу, отчасти в Европа.

Светът, в който се раждаме

"Светът на Хуан Карлос Онети" - най-новият роман на Льоса

Световна слава Варгас Льоса добива още с първия си роман "Градът и кучетата" /1963/ - силен и вълнуващ разказ за живота при авторитарните системи.

През месец юли тази година Варгас Льоса представи във Франкфурт на Майн най-новия си роман, озаглавен "Светът на Хуан Карлос Онети". Светът на уругваеца Онети, който е историческо лице, е белязан от отчаяние, неуспехи и песимизъм. "Не е ли точно такъв светът, в който се раждаме и отрасваме в Латинска Америка? Не е ли това континентът, на който всички опити за демократизация отново и отново търпят неуспех?" - този въпрос си задава Марио Варгас Льоса.

Миналогодишната носителка на Нобел за литература Херта Мюлер

Миналогодишната носителка на Нобел за литература Херта Мюлер


дв / Books Bg Times

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Net Jazz Radio Bg Times

Net Jazz Radio Bg Times
Online from USA - 24 / 7