Там,където свършва тази малка вселена,започва истинската религия.Там свършват дребните радости и скърби,свършва знанието за нещата и започва релността.Докато не се откажем от жаждата за живот,от силната привързаност към това наше преходно обусловено съществуване,нямаме никакъв шанс да хвърлим дори и бегъл поглед към безкрайната свобода отвъд.Очевидно е тогава,че единственият начин за постигане на тази свобода,която е цел на най-възвишените стремежи на човечеството,е да се откажем от този дребен живот,от тази дребна вселена,от тази земя,от рая,от тялото и ума,да се откажем от всичко,което е ограничено и обусловено.Ако се откажем от привързаността си към малката вселена на сетивата и ума,веднага ще станем свободни.Единственият начин да се отървем от оковите е да преминем отвъд ограниченията на закона,да преминем отвъд причинността.

"Карма Йога",Свами Вивекананда

Популярни публикации

Популярни публикации

Популярни публикации

петък, 25 март 2011 г.

“Хюмейра” на Нашиде Гьокбудак

“Хюмейра” на Нашиде Гьокбудак

Kafene.bg | 23.03.11

Принтирай Принтирай Изпрати на приятел Изпрати на приятел KafeneСподели

“Хюмейра” на Нашиде Гьокбудак

“Хюмейра” е втората книга от поредицата “Магията на Босфора”, която ще представи класически и съвременни романи от Турция. В тях се разказва за любов и раздяла, семейни ценности и чисто човешки взаимоотношения.

Нашиде Гьокбудак ни отвежда в китния град Айвалък, разположен в залив на Егейско море, за да ни покаже как една любов, по-силна от волята дори, завладява сърцата на две съседски деца.
С майсторско проникновение авторката разнищва пред очите на читателя тънката нишка на чувствата...
Хюмейра е младо момиче, което израства под тъмната сянка на строг, деспотичен баща и тиха, покорна майка. Тя намира утеха и упование единствено при прабаба си. От нея Хюмейра се научава да бъде силна и да отстоява себе си.
Когато раздразнението й към съседското момче Нежат се превръща в любов, тези първи трепети окриляват душата й и я изпълват с щастие.
Но баща й, завладян от лична неприязън и злоба, не позволява на влюбените дори да си говорят.
Любовта обаче не познава забраните! Тя не е чувство, което можеш да отминеш и да му обърнеш гръб. Или я изживяваш, или цял живот изпитваш разкаяние и болка, че уплашено си побягнал назад.
Любовта на Хюмейра и Нежат е безгранична и толкова реална, че ако протегнат ръце, ще я усетят в дланите си. Тези чувства на взаимност ги карат да дишат, да живеят, да усещат красотата на раззеленяващите се дървета, мириса на земята след първите прокапали върху нея едри капки дъжд, величавото тайнство на залязващото слънце.
Любов за цял живот, побрана в една-единствена нощ... след която вече нищо няма да е същото. Заченат е един нов живот...
Съдбата обаче разделя пътищата им и години наред те се търсят, без да знаят през какви премеждия е минал другият...
Дали Нежат ще прочете писмата на Хюмейра, в които думите са като откъснати от сърцето й парченца?
Ще намери ли той утеха в зелените очи на една пленителна американка, или ще продължи да търси своята първа любов?
А може би голямата любов наистина остава да съпътства човек непрестанно...

За авторкта:

Нашиде Гьокбудак започва да пише на 65-годишна възраст (сега е на 74 г.), но до днес е автор на над десет романа и две стихосбирки. Тя бързо заема достойно място в турската съвременна литература и се превръща в майсторка на любовния роман. Книгите й са преиздавани многократно. Привлича вниманието с искрения, вълнуващ разказ, в който водеща тема е любовта.

Издателство “Слънце”
Корична цена: 12 лева

Books Bg Times

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Net Jazz Radio Bg Times

Net Jazz Radio Bg Times
Online from USA - 24 / 7