Там,където свършва тази малка вселена,започва истинската религия.Там свършват дребните радости и скърби,свършва знанието за нещата и започва релността.Докато не се откажем от жаждата за живот,от силната привързаност към това наше преходно обусловено съществуване,нямаме никакъв шанс да хвърлим дори и бегъл поглед към безкрайната свобода отвъд.Очевидно е тогава,че единственият начин за постигане на тази свобода,която е цел на най-възвишените стремежи на човечеството,е да се откажем от този дребен живот,от тази дребна вселена,от тази земя,от рая,от тялото и ума,да се откажем от всичко,което е ограничено и обусловено.Ако се откажем от привързаността си към малката вселена на сетивата и ума,веднага ще станем свободни.Единственият начин да се отървем от оковите е да преминем отвъд ограниченията на закона,да преминем отвъд причинността.

"Карма Йога",Свами Вивекананда

Популярни публикации

Популярни публикации

Популярни публикации

четвъртък, 18 март 2010 г.

В навечерието на големия християнски празник Великден София е домакин на изложба,посветена на Библията !

Библията – една от най-скъпо продаваните книга в света !

Автор: Румяна Цветкова

© Снимка: Румяна Цветкова

Копие на пресата на Гутенберг, изработено по оригиналния чертеж, на която е отпечатана първата Библия през 1456 г.

В навечерието на големия християнски празник Великден София е домакин на изложба, посветена на Библията, превърнала се в основа на християнската вяра и етика. От 14 до 21 март 2010 г. в НДК столичани и гостите на града имат възможност да се запознаят с историята за възникването на Книгата на книгите от древните ръкописи до книгопечатането и съвременните високи технологии. В 10 информационни табла и витрини са изложени различни експонати като копия на археологически паметници, стари свитъци и папируси, потвърждаващи истинността на събитията, описани в нея. По-любознателните могат да научат интересни факти като този, че Библията носи името на финикийския пристанищен град Библос, и първоначално в значението й се е влагало понятието „сборник от документи”. Любопитно е още, че Библията е първата отпечата книга в света. Тя е също сред най-скъпо продаваните и най-често превеждани книги. До 2007 г. части от нея са били преведени на над 2400 езика.


Photobucket


Сред по-интересните експонати, които могат да бъдат видени, е най-малката Библия в света, която е на микрофилм и може да се чете само под микроскоп и да се прожектира на екран. Най-малката печатна книга съдържа молитвата „Отче наш”, преведена на 7 езика. Тя е също сред експонатите в изложбата. Вниманието привлича и малка водоустойчива Библия, която е била тайно разпространявана в цистерни с вода в бившия Съветски съюз. Специално място е отредено и на копие на пресата на Йоханес Гутенберг, на която през 1456 г. е отпечата първата Библия. Копието е изработено от русенски майстор дърводелец по оригиналния чертеж на Гутенберг, който е запазен. Пресата е действаща и всеки посетител на изложбата може да си вземе за спомен стих от 119 Псалм, отпечатан на нея.

Свитък от Тората върху пергамент, оригинален ръкопис от 1800 г.

„Самият Гутенберг отпечатва 180 броя библии, но тогава процесът за отпечатване е бил много скъп и е известно, че това е струвало 160 годишни работни заплати на среден работник в Германия – разказва Михаил Михайлов, който изпълнява ролята на печатар на пресата по време на изложбата. - Освен това Гутенберг не е отпечатвал главните букви на изреченията и на отделните глави, а са били оставяни, за да се изрисуват на ръка и това още повече е оскъпявало процедурата. От Гутенберговите библии до ден днешен има запазени 48 броя. Повечето от тях се намират в музеи в Германия. През 1987 г. една от тях е продадена на търг за около 5 милиона евро, с което се превръща в най-скъпата книга в света по това време.”

На изложбата могат да се видят също библии на 50 езика, по-екзотичните сред които са езикът на ескимосите, брайловото писмо, също арабски, еврейски, турски. В колекцията е и модел на скинията от Стария Завет в мащаб 1:25, както и макет на Ноевия ковчег в мащаб 1:100. Специално място е отредено и на историята на Библията, свързана с разпространението й по българските земи.

Миниатюрна "джобна Библия".

„Библията в България е книгата, която е станала основанието за написването на славяно-българската писменост – разказва Лъчезар Манчев, съорганизатор на изложбата. - Солунските братя Кирил и Методий, изучавайки бита на славяните, установяват, че този народ няма в ръката си Библията, която Кирил Философ много внимателно изучавал в цариградската Магнаурска школа. Той искал славяните да могат да я четат на своя език и по тази причина с брат си Методий създават първата славянобългарска писменост. Първата книга, преведена на славянобългарски език, е Библията. Причината да започне създаването на ученици, знаещи да пишат на славянобългарски език, е възможността за преписване на Библията и разпространяването й в местата, където живеят славяни. Библията има исторически ефект върху славянството. Създава се писменост, която се разпространява във всички райони, където са живеели славяните. Това дава възможност на хората освен да прочетат Библията, да започнат да създават свое образование, наука и култура.”

Изложбата за Библията включва експонати от частната колекция на германеца Стефан Пилц, който живее в България от няколко години. Досега тя е обиколила почти всички немскоезични страни, а у нас е гостувала през миналата година в морската столица Варна и дунавския град Русе.

Снимки: Румяна Цветкова

бнр

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Net Jazz Radio Bg Times

Net Jazz Radio Bg Times
Online from USA - 24 / 7