Там,където свършва тази малка вселена,започва истинската религия.Там свършват дребните радости и скърби,свършва знанието за нещата и започва релността.Докато не се откажем от жаждата за живот,от силната привързаност към това наше преходно обусловено съществуване,нямаме никакъв шанс да хвърлим дори и бегъл поглед към безкрайната свобода отвъд.Очевидно е тогава,че единственият начин за постигане на тази свобода,която е цел на най-възвишените стремежи на човечеството,е да се откажем от този дребен живот,от тази дребна вселена,от тази земя,от рая,от тялото и ума,да се откажем от всичко,което е ограничено и обусловено.Ако се откажем от привързаността си към малката вселена на сетивата и ума,веднага ще станем свободни.Единственият начин да се отървем от оковите е да преминем отвъд ограниченията на закона,да преминем отвъд причинността.

"Карма Йога",Свами Вивекананда

Популярни публикации

Популярни публикации

Популярни публикации

петък, 26 март 2010 г.

Най-интересния и най-важен литературен глас на България !

Малко сутрешно престъпление !

Георги Господинов
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Георги Господинов

Наричат го най-интересния и най-важен литературен глас на България - става дума за Георги Господинов, който вече е на германския книжен пазар с най-новата си стихосбирка. Името й е "Малко сутрешно престъпление".

2010 година започна успешно за българския поет и писател Георги Господинов. В излязлата в САЩ антология "Най-добрата европейска проза за 2010" е включен и писаният в Берлин разказ на Георги Господинов "И всичко стана луна". Тази събота в София ще се разбере дали пиесата му "Апокалипсисът идва в шест вечерта", създадена също в Берлин, ще спечели наградата "Икар" на българския театър. Не случайно в Берлин беше представена и най-новата му стихосбирка на немски език - "Малко сутрешно престъпление", дело на издателство "Дрошл".

Събирачът на антиподи

Най-новата стихосбирка на Г. Господинов - вече на пазараBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Най-новата стихосбирка на Г. Господинов - вече на пазара

В нея са включени както стихове, публикувани от 1992 година насам, така и нови произведения, непознати дори на българската публика. Някои от тях са писани също по време на едногодишния престой на българския поет в известния Литературен колоквиум в Берлин. "Удоволствие доставя ефектът на изненанадата, поетиката на всекидневието, станала рядкост в рефлектиращата "аз"-лирика на нашите географски ширини", написа германският "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" по повод новата стихосбирка на Георги Господинов.

Тези хвалебствия не правят изключение от общия тон, с който се посрещат произведенията на българския писател в Германия. Наричат го не само най-интересния, но и най-важния литературен глас на България заради многобройните му преведени на немски език стихове, както и, разбира се, заради книгата му "Естествен роман". Германската критика е впечатлена от способността му да събира антиподи като обикновено и абсурдно, реално и мечтано, тъга и ирония:

"Много е хубаво, че тази тъга и ирония могат да говорят и на чуждото ухо. Детството, което е неизчерпаема батерия и мастилница, от която човек винага може да черпи, спомените от тогава - това са неща, които ми дават образи, най-вече. А детството няма националност" - така Георги Господинов обяснява успеха на лириката си в Германия. В същото време един от характерните моменти в нея - сгъстената до няколко думи мъдрост на всекидневието - предизвиква таланта на преводачите, в случая Александер Зитцман, Уве Колбе и Валерия Егер.

Трудният език на нашите истории

Георги Господинов признава: "Трябва да кажа, че не са никак лесни за преводи тези стихове, защото имат много отпратки, алюзии... Едно от нещата, които затрудняват, е може би това да се предаде езика, в който са утаени нашите истории, историята на мястото, откъдето идваме."

"Малко сутрешно престъпление" се нарича кратката творба, дала името на най-новата стихосбирка на Георги Господинов на немски език. Това е историята на стъпкания по грешка охлюв, на малкия, непризнат и точно затова измъчващ ни грях на всекидневието...

Автор: Маринела Липчева, Редактор: Бистра Узунова

Радио "Дойче веле" / Books Bg Times

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Net Jazz Radio Bg Times

Net Jazz Radio Bg Times
Online from USA - 24 / 7