Там,където свършва тази малка вселена,започва истинската религия.Там свършват дребните радости и скърби,свършва знанието за нещата и започва релността.Докато не се откажем от жаждата за живот,от силната привързаност към това наше преходно обусловено съществуване,нямаме никакъв шанс да хвърлим дори и бегъл поглед към безкрайната свобода отвъд.Очевидно е тогава,че единственият начин за постигане на тази свобода,която е цел на най-възвишените стремежи на човечеството,е да се откажем от този дребен живот,от тази дребна вселена,от тази земя,от рая,от тялото и ума,да се откажем от всичко,което е ограничено и обусловено.Ако се откажем от привързаността си към малката вселена на сетивата и ума,веднага ще станем свободни.Единственият начин да се отървем от оковите е да преминем отвъд ограниченията на закона,да преминем отвъд причинността.

"Карма Йога",Свами Вивекананда

Популярни публикации

Популярни публикации

Популярни публикации

вторник, 20 октомври 2009 г.

"Б>ългария - е>дна и>згубена с>трана ?"

България - една загубена страна?

Защо точно Левичаров изнася доклад за България?
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Защо точно Левичаров изнася доклад за България?

"България - една изгубена страна?" е озаглавен докладът, който тази вечер Сибиле Левичаров изнася в Берлин. Романът й "Апостолов" предизвика ожесточени дискусии заради главната героиня, "бълваща отрова" срещу България.

Поканата за тази вечер идва от берлинския "Щудиенколег" - програмата, която всяка година дава възможност на 30 студенти от Германия и източноевропейски страни да работят заедно по проекти в продължение на десет месеца в Берлин. "Щудиенколег" се финансира от две германски фондации и има амбициозната цел да събира бъдещия управленски елит в Европа. Уникалната възможност за взаимно опознаване се допълва и от лекции на експерти по важни общоевропейски теми. Тази година сред новите стипендианти няма българи, но пък те ще бъдат поздравени с доклад за България.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: "Апостолов" разгневи българите

Защо точно България?

Сабине Юнг, ръководителка на програмата Щудиенколег, казва: "20 години след падането на Берлинската стена искахме напълно съзнателно да обърнем погледа към Източна Европа, започвайки с едно литературно участие, с примера за България, за да разберем в каква степен посткомунистическите държави са се интегрирали в Европа".

Това обаче не е само литературно четене, а /според поканата/ доклад, с който младите европейци се надяват да чуят експертно мнение за днешната ситуация в България. То ще им бъде представено от Сибиле Левичаров, носителка на тазгодишната награда на Лайпцигския панаир на книгата. Романът й "Апостолов" вече е преведен и на български. Той предизвика ожесточени дискусии в българские интернет-форуми заради главната героиня, която, както отбелязва самата авторка, "бълва отрова" срещу всичко в страната. Защо точно Левичаров е поканена да представи България пред младите европейци в Берлин?

Сабине Юнг: "Надяваме се да научим от госпожа Левичаров какво е състоянието на нещата в момента в тази държава, до каква степен е успял шпагатът между осъзнаването на минало от една страна и бъдещето - от друга. Надяваме се на интересна и пълна с информации вечер", казва Сабине Юнг, която признава, че е прочела само отчасти книгата на Сибиле Левичаров.

Левичаров получи наградата на Лайпцигския панаир на книгата 2009Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Левичаров получи наградата на Лайпцигския панаир на книгата 2009

Левичаров - отличен познавач на България?

Самата Левичаров пък, дъщеря на български емигрант от 30-те години, не крие, че книгата й се базира на детски спомени, както и на едно скорошно пътуване, при което се сблъсква с посткомунистическата действителност. Дали това я прави експерт с обективен поглед към политическите и икономически процеси в днешна България? Това ще трябва да преценят тази вечер 30 студенти от Германия и няколко източноевропейски страни. Те ще имат удоволствието да чуят и пасажи от книгата "Апостолов", в която пише: "омразата към бащата и омразата към страната /му/ са преплетени", "българският е най-отвратителният език на света", България е "една ужасна, тъпа страна".

"Това е героинята ми, не аз", обича да казва Левичаров. Иначе в интервю за германската телевизия 3САТ нейното лично мнение за България звучи така:

"Единственото, което там си заслужава внимание, е архитектурата на манастирите и съхраняването на източно-православната църква. Според мен това е единственото нещо, с което си заслужава да се занимаваш в България", казва германската писателка Сибиле Левичаров.

Автор: М. Липчева/Редактор: А. Андреев

ДВ / Бг Таймс

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Net Jazz Radio Bg Times

Net Jazz Radio Bg Times
Online from USA - 24 / 7