Там,където свършва тази малка вселена,започва истинската религия.Там свършват дребните радости и скърби,свършва знанието за нещата и започва релността.Докато не се откажем от жаждата за живот,от силната привързаност към това наше преходно обусловено съществуване,нямаме никакъв шанс да хвърлим дори и бегъл поглед към безкрайната свобода отвъд.Очевидно е тогава,че единственият начин за постигане на тази свобода,която е цел на най-възвишените стремежи на човечеството,е да се откажем от този дребен живот,от тази дребна вселена,от тази земя,от рая,от тялото и ума,да се откажем от всичко,което е ограничено и обусловено.Ако се откажем от привързаността си към малката вселена на сетивата и ума,веднага ще станем свободни.Единственият начин да се отървем от оковите е да преминем отвъд ограниченията на закона,да преминем отвъд причинността.

"Карма Йога",Свами Вивекананда

Популярни публикации

Популярни публикации

Популярни публикации

събота, 6 ноември 2010 г.

“Еврейска история, юдейска религия: бремето на 3000 години”,проф. Израел Шахак

Еврейска история, юдейска религия: Бремето на 3000 години
ISBN: 9548041014
Автор: Израел Шахак
Издател: Огледало
Издадена: 2008
Размери: 14.30x20.00
Брой страници: 192
Корица: Мекa
Език: Български
Цена: 8.00 лв.
Нова -цена

6.80 лв.

Второ издание

Излишно е да се споменава, че израелските власти не одобряват Шахак. Но няма какво толкова да се прави с един пенсиониран професор по химия, който е роден през 1933 г. във Варшава и е прекарал детството си в концентрационния лагер в Белзен. През 1945 г. той пристигна в Израел, служи в Израелската армия и не стана марксист в годините, когато това бе модерно. Той бе и продължава да е хуманист, който се отвращава от империализма, независимо дали е в името на Бога на Авраам, или на Джордж Буш. По същия начин с голяма духовитост и познание той се опълчва на тоталитарните напъни в юдаизма. Както високопросветеният Томас Пейн Шахак илюстрира перспективата пред нас, както и продължителната история зад гърба ни, и така продължава да спори година след година. Онези, които се нуждаят от него, със сигурност ще станат по-мъдри и, смея да кажа, по-добри. Той е от последните, ако не последният изобщо от великите пророци.

Гор Видал

Израел Шахак е наистина рядко срещан евреин, а неговата книга е изключително четиво за всеки, който се интересува от проблема с евреите.

Още тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Net Jazz Radio Bg Times

Net Jazz Radio Bg Times
Online from USA - 24 / 7