Там,където свършва тази малка вселена,започва истинската религия.Там свършват дребните радости и скърби,свършва знанието за нещата и започва релността.Докато не се откажем от жаждата за живот,от силната привързаност към това наше преходно обусловено съществуване,нямаме никакъв шанс да хвърлим дори и бегъл поглед към безкрайната свобода отвъд.Очевидно е тогава,че единственият начин за постигане на тази свобода,която е цел на най-възвишените стремежи на човечеството,е да се откажем от този дребен живот,от тази дребна вселена,от тази земя,от рая,от тялото и ума,да се откажем от всичко,което е ограничено и обусловено.Ако се откажем от привързаността си към малката вселена на сетивата и ума,веднага ще станем свободни.Единственият начин да се отървем от оковите е да преминем отвъд ограниченията на закона,да преминем отвъд причинността.

"Карма Йога",Свами Вивекананда

Популярни публикации

Популярни публикации

Популярни публикации

четвъртък, 12 ноември 2009 г.

От 13 ноември до 3 декември 2009 г. в София за 23-и път се провежда Киномания !

Киномания – непоказвани у нас, интересни и дискутирани заглавия !

Автор: Венета Павлова

Тазгодишната Киномания ще бъде открита с новата творба на Карлос Саура – “Аз, Дон Жуан”.

От 13 ноември до 3 декември в София за 23-и път се провежда Киномания – форум, който традиционно представя главно непоказвани у нас, интересни и дискутирани заглавия в Седмото изкуство. Много от тях идват след участия в престижни фестивали, някои са с награди и номинации. За пръв път през тази година има две нови подборки – на късометражно и детско кино. В сегашното издание са включени 86 филма, като 25 от тях са от 2009-а.

Последен шанс, Харви

Киномаратонът ще бъде открит с нова творба на Карлос Саура – “Аз, Дон Жуан” – изтънчен разказ за раждането на една от оперите на Моцарт и за нестандартния живот на прочутия либретист Лоренцо да Понте, работил с композитора над няколко опери. Сред акцентите е и лентата “Да устоиш” – завладяваща киноистория за диктатора Мусолини и любовната му връзка с Ида Далзер, в която майсторски са използвани архивни кадри от миналия век. Драмата и комедията се преплитат в “Последен шанс, Харви”. Във филма блести талантът на Дъстин Хофман и Ема Томпсън – в случая двама аутсайдери на средна възраст, които откриват за себе си общо бъдеще. За ролите си в него те имат номинации за “Златен глобус”. Иван Грозни и неговото време пък са в основата на историческия епос “Цар” на руския режисьор Павел Лунгин.

Цар
“Имаме два съвсем нови филма, чиято премиера беше в средата на септември на фестивала в Торонто – разказва Владимир Трифонов, основен съставител на програмата на Киномания. – “Момчетата се връщат” е с Клайв Оуен, в който той разкрива сериозния си актьорски потенциал в нова светлина след няколко екшън роли в последните години. В лентата Оуен е вдовец, който трябва да се грижи за децата си. Филмът “Преследвани” пък е много стилна ирландска гангстерска комедия с великолепни актьори. А “най-горещите” ни заглавия имаха премиера съвсем наскоро на фестивала в Рим. Това са “Градът – крайна цел”, най-новата лента на Джеймс Айвъри, която е с Антъни Хопкинс, и късометражният “Римска импресия” на Франко Дзефирели.
Градът – крайна цел
В него режисьорът поднася прекрасно обяснение в любов към Рим с участието на Андреа Бочели и Моника Белучи, които се превъплъщават в персонажи от “Тоска” на Пучини. Той ще бъде включен в късометражната програма, която ще върви като блок, всички 8 филма са в една прожекция. В тази програма сме се стремили да изберем творби, отличени с престижни награди. Ще покажем носителя на “Златна палма” от Кан през тази година – португалския филм “Арена”.
Градът – крайна цел
Той е създаден от продуцентите, работили и в последния филм на вече 100-годишния Мануел де Оливейра, който също ще бъде представен сега – “Ексцентричностите на едно русокосо момиче”. Имаме миналогодишния носител на “Златен лъв” от Венеция – мексиканския “Земя и хляб” и тазгодишния носител на “Оскар” за игрален късометражен филм – “Страната на играчките”. Сред най-новите филми бих искал да откроя “Ню Йорк, обичам те”. Той е сборник от новели, а сред режисьорите са талантливите Фатих Акин и Мира Наир. Участват куп актьори-звезди.”
Страната на играчките

С интерес се очаква прожекцията на новия документален филм на Майкъл Мур “Капитализъм: Любовна история”. Той е посветен на световната финансова криза и последиците от нея. “Има една просрочена ипотека, едно семейство, което прогонват от дома му на всеки 7,5 секунди” – казва Мур. И още: “Хората позволиха на Уол Стрийт да покоси промишлената инфраструктура на страната ни, за да постигне по-големи печалби. Всички ние сме част от тази машина, която трябва да се промени.”

Срещи на края на света

“Документалната ни програма е много силна, в партньорство с фестивала “Един свят”, посветен на човешките права – продължава Владимир Трифонов. – Ще покажем филма “11-ият час”, който се занимава с екологични проблеми на планетата и предлага решения за тях. “Аленото крило: тайната на фламингите” пък е заснет впечатляващо край езерото Натрон в Африка, където обитават фламингите. “Срещи на края на света” и “Човек върху жица” са два филма, които се конкурираха в категорията за най-добра документална творба за “Оскар” тази година. Спечели “Човек върху жица”. Той е посветен на въжеиграч, който през 1974 година прави неразрешен от властите опит да мине между двете кули на Световния търговски център. Архивните кадри от неговия подвиг са използвани много майсторски в този филм. А “Срещи на края на света” е може би най-добрата документална лента на Вернер Херцог. Тя е за Антарктида, а в най-вълнуващия момент в нея звучи българска народна песен, изпълнена от ансамбъл “Филип Кутев”, отбелязва Владимир Трифонов.

Раци

Няколко са българските филми, които ще бъдат представени на Киномания. “Раци” на Иван Черкелов с историята на двама приятели, въвлечени в борбата за надмощие между мафиотски босове, тази година участва в престижните фестивали в Москва и Карлови Вари. “Ловен парк” на Любомир Младенов разказва как една случайна среща може да се превърне в значимо събитие за двама млади. Moon Lake е филмов дебют на живеещия в Германия театрален режисьор Иван Станев.

Ловен парк

Лентата прехвърля паралели между съвремието и легендата за Орфей и Евридика. На Киномания ще бъде и първият засега чужд римейк на български филм – “Йо-хо-хо” по сценарий на Валери Петров и с режисьор Зако Хеския. Римейкът се нарича “Падането”, режисиран е от Тарсем Сингх и е копродукция на Индия, Великобритания и САЩ.

Падането

Четири анимационни и два игрални филма са предназначени за детската публика. От тях със сигурност интересен и за възрастните е великолепният “Приказки за слончета”, сниман в африканската савана. Там две малки слончета търсят майка си и междувременно се срещат с най-различни животни по пътя си. Известно е колко трудно се снима подобен филм. Девет са лентите, в чиято основа са музиката и нейните изпълнители в различни жанрове – от операта през фадо до джаза.

Снимките са предоставени от организиторите на фестивала.

бнр / Бг Таймс

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Net Jazz Radio Bg Times

Net Jazz Radio Bg Times
Online from USA - 24 / 7