Там,където свършва тази малка вселена,започва истинската религия.Там свършват дребните радости и скърби,свършва знанието за нещата и започва релността.Докато не се откажем от жаждата за живот,от силната привързаност към това наше преходно обусловено съществуване,нямаме никакъв шанс да хвърлим дори и бегъл поглед към безкрайната свобода отвъд.Очевидно е тогава,че единственият начин за постигане на тази свобода,която е цел на най-възвишените стремежи на човечеството,е да се откажем от този дребен живот,от тази дребна вселена,от тази земя,от рая,от тялото и ума,да се откажем от всичко,което е ограничено и обусловено.Ако се откажем от привързаността си към малката вселена на сетивата и ума,веднага ще станем свободни.Единственият начин да се отървем от оковите е да преминем отвъд ограниченията на закона,да преминем отвъд причинността.

"Карма Йога",Свами Вивекананда

Популярни публикации

Популярни публикации

Популярни публикации

вторник, 17 ноември 2009 г.

Интервю на Румен Стоичков с канадския писател Андрю Дейвидсън !

Андрю Дейвидсън: Модерната литература е забравила любовта !

© Снимка: www.cbc.ca

Канадският писател Андрю Дейвидсън

"Любовта малко или много ни прави луди. Едно от нещата, които модерната литература е забравила е колко е хубаво да има любов", споделя в интервю за предаването "Преди всички" канадският писател Андрю Дейвидсън. Той е в България за премиерата на книгата си "Гаргойл", която определя като роман "за един мъж и една жена, които се обичат през вековете". Авторът прави аналогия с "Приказки от 1001 нощ", защото става дума за разкази с цел героят да остане жив.

"Писането е начин да разбера света, вземам неща от ежедневието си, преобръщам ги в романа си и така ги разбирам", каза Андрю Дейвидсън. "Ако не пиша, съм доста неприятен за околните", шегува се канадският писател. Той е живял пет години в Япония, а сега пътува по света и представя новата си книга. У нас вече е посетил София, Пловдив и Созопол, но бил поразен от множеството... "магазини за обувки". "Очевидно хората тук имат много по-добър вкус от канадците, що за фетиш са за вас тези магазини", пита се Дейвидсън.

За "Хоризонт" Андрю Дейвидсън казва още, че хората от неговото поколение са живели във времена с "хубаво и щастливо детство, с привилегията да имаш всичко - храна, предмети и свобода". "Понеже сме имали всичко, сме загубили възможността да търсим. Понеже сме имали толкова много, не се и замисляме - например за отношението си към природата", самокритичен е Андрю Дейвидсън.

бнр / Бг Таймс

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Net Jazz Radio Bg Times

Net Jazz Radio Bg Times
Online from USA - 24 / 7