Там,където свършва тази малка вселена,започва истинската религия.Там свършват дребните радости и скърби,свършва знанието за нещата и започва релността.Докато не се откажем от жаждата за живот,от силната привързаност към това наше преходно обусловено съществуване,нямаме никакъв шанс да хвърлим дори и бегъл поглед към безкрайната свобода отвъд.Очевидно е тогава,че единственият начин за постигане на тази свобода,която е цел на най-възвишените стремежи на човечеството,е да се откажем от този дребен живот,от тази дребна вселена,от тази земя,от рая,от тялото и ума,да се откажем от всичко,което е ограничено и обусловено.Ако се откажем от привързаността си към малката вселена на сетивата и ума,веднага ще станем свободни.Единственият начин да се отървем от оковите е да преминем отвъд ограниченията на закона,да преминем отвъд причинността.

"Карма Йога",Свами Вивекананда

Популярни публикации

Популярни публикации

Популярни публикации

понеделник, 30 ноември 2009 г.

Отиде си един от най-добрите сръбски писатели !


Отиде си един от най-добрите сръбски писатели !

Сръбският поет, писател, преводач и историк на сръбската литература Милорад Павич почина на 80-годишна възраст, предаде РТС, цитирана от агенция “Фокус” . Особено популярен е с произведенията „Лунен камък“, “Желязна завеса“,„Нови белградски разкази“ и романът -лексикон в 100 000 думи “Хазарски речник”, който е издаван и у нас.

Павич владееше руски, немски и френски език и е преводач на Байрон и Пушкин. Член е на Сръбската академия за наука и изкуство и на Европейското дружество за култура. Номиниран нееднократно за Нобеловата награда за литература.

Павич е роден на 15 октомври 1929 г. в Белград. През 1949-1953 г. е учил във философския факултет на Белградския университет, а по-късно получава степен доктор на философските науки в областта на литературата в Загребския университет. През февруари 2006 г., Павич е удостоен и със званието доктор хонорис кауза на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

всеки ден,понеделник, 30 ноември 2009 / Бг Таймс

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Net Jazz Radio Bg Times

Net Jazz Radio Bg Times
Online from USA - 24 / 7