Там,където свършва тази малка вселена,започва истинската религия.Там свършват дребните радости и скърби,свършва знанието за нещата и започва релността.Докато не се откажем от жаждата за живот,от силната привързаност към това наше преходно обусловено съществуване,нямаме никакъв шанс да хвърлим дори и бегъл поглед към безкрайната свобода отвъд.Очевидно е тогава,че единственият начин за постигане на тази свобода,която е цел на най-възвишените стремежи на човечеството,е да се откажем от този дребен живот,от тази дребна вселена,от тази земя,от рая,от тялото и ума,да се откажем от всичко,което е ограничено и обусловено.Ако се откажем от привързаността си към малката вселена на сетивата и ума,веднага ще станем свободни.Единственият начин да се отървем от оковите е да преминем отвъд ограниченията на закона,да преминем отвъд причинността.

"Карма Йога",Свами Вивекананда

Популярни публикации

Популярни публикации

Популярни публикации

понеделник, 16 ноември 2009 г.

Списание "Плейбой" пуска откъс от "Оригиналът на Лаура" на Набоков !

Списание "Плейбой" пуска откъс от "Оригиналът на Лаура" !

Скандал с незавършен роман на Набоков !

Синът на писателя продава на търг ръкописа, пренебрегвайки волята на баща си !



Дмитрий днес
Тридесет и две години след смъртта на Владимир Набоков около името му отново се завихря скандал. Дмитрий, синът на писателя, продава на търг ръкописа на последния, незавършен роман на баща си - "Оригиналът на Лаура". Ръкописът представлява 138 каталожни картончета (върху тях Набоков е писал черновата и е правил бележки) с текст. Търгът е организиран от аукционна къща "Кристи'с" на 4 декември. Предварителната оценка на специалистите е 400-600 хиляди долара. От "Кристи'с" изтъкват, че ръкописът е в прекрасно състояние. На същия аукцион ще бъдат предложени пет романа на Набоков с автографи и посвещения от писателя. Предварителната им оценка е 10 000 долара.
Проблемът е, че приживе Набоков иска от жена си Вера да унищожи ръкописа. Той го започва някъде през есента на 1976 г. и го пише и обработва до последно в болницата в Лозана, където умира на 2 юли 1977 година. Съпругата на писателя с американско гражданство не изпълнява желанието му, нито неговият син Дмитрий след смъртта на майка си. Трийсет години по-късно след дълбоки колебания Набоков-младши решава да публикува "Оригиналът на Лаура", защото смята, че той е една от трите най-добри творби на Владимир Владимирович. Из западната преса се разгаря бурна дискусия дали това е допустимо. Пуританите остро критикуват Дмитрий, че не е изпълнил последната воля на Владимир Набоков. Почитатели на писателя обаче го поздравяват и му благодарят.
"Мисля, че единствената причина баща ми да не иска ръкописът да види бял свят е фактът, че не е бил завършен. Вярвам, че ако беше жив, щеше да ми каже с кисела гримаса: Имаш доста трудна дилема, но продължавай, публикувай книгата. Ще падне голям майтап", споделя днес 75-годишният Дмитрий пред в. "Гардиън".
Така откъс от романа ще бъде публикуван в американското издание на сп. "Плейбой", което излиза на 17 ноември. Правата са били получени от литературния редактор на списанието Ейми Грейс Лойд, която уверява, че по-голяма сума за откъс (без да я споменава), в който се съдържат 5000 думи, "Плейбой" досега не е давало. Сделката е била одобрена от издателя Хю Хефнър, голям почитател на творчеството на руския писател. През 1964 г. Владимир Набоков дава обширно интервю за "Плейбой", а през 1969 г. списанието печата откъси от "Ада или Страст: Семейна хроника".
Искра КРАПАЧЕВА

ВС / Бг Таймс

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Net Jazz Radio Bg Times

Net Jazz Radio Bg Times
Online from USA - 24 / 7